Filter i köksfläkten

Ventilationssystemet i föreningen är av självdragstyp. För att detta skall fungera är det viktigt att du väljer rätt typ av fläkt när du bygger om ditt kök.

Fläkt med motor kopplad till imkanalen får inte användas. Följande fläktar/spiskåpor får användas:

  • Spiskåpa utan motor
  • Kolfilterfläkt

Om du monterar kolfilterfläkt får den inte anslutas till imkanalen. Den skall vara recirkulerande, det vill säga blåsa tillbaks den renade luften till köket.  Vid installation av kolfilterfläkt skall en tallriksventil eller ett galler monteras på imkanalen.

Filter

Filtren som sitter i friskluftsintagen bakom radiatorerna är en del av husets ventilationssystem, det är därför föreningen som svarar för nya filter.

Kolfilter i kök

Om du har en kolfilterfläkt i köket svarar du själv för filterbyte. Vid normal användning behöver filtret bytas en gång per år, men det kan variera beroende på filtertyp och hur ofta du lagar mat.

Kolfilter Universal

Filter Universal

I samband med genomgång av ventilations i föreningen 2015/2016 konverterades ett stort antal köksfläktar till kolfilterdrift. Filtret heter Kolfilter Universal och ser ut som på bilden ovan. Om du har ett filter av denna typ kan nytt filter bland annat beställas via:

Även filtret ”Haneström Kolfilter rund” kan användas, detta säljs bland annat av MediaMarkt.

Så här byter du filter (pdf)