Ventilation

Ventilationen i föreningen är av självdragstyp.

Detta bygger på att den varma inomhusluften stiger uppåt i ventilationskanalerna, några fläktar på taken har vi alltså inte. Här följer information om ventilationen per rum.

En handfull lägenheter har så kallad FTX-ventilation, med en kombinerad från- och tilluftsfläkt i lägenheten. Detta gäller lägenheter som är ombyggda från lokaler, samt sådana där ventilationen har behövt ändras för att komma till rätta med radonproblem. Om du bor i en av dessa lägenheter är informationen på denna sida inte relevant för dig.

Kök

För att självdragssystemet skall fungera är det viktigt att du väljer rätt typ av fläkt när du bygger om ditt kök, fläkt med motor kopplad till imkanalen får inte användas. Följande fläktar/spiskåpor får användas:

  • Spiskåpa utan motor
  • Kolfilterfläkt

Om du monterar kolfilterfläkt får den inte anslutas till frånluftskanalen. Den skall vara recirkulerande, det vill säga blåsa tillbaks den renade luften till köket. Vid installation av kolfilterfläkt skall en tallriksventil eller ett galler monteras på imkanalen.

Kolfilter i kök

Om du har en kolfilterfläkt i köket svarar du själv för filterbyte. Vid normal användning behöver filtret bytas en gång per år, men det kan variera beroende på filtertyp och hur ofta du lagar mat.

Kolfilter Universal

I samband med genomgång av ventilations i föreningen 2015/2016 konverterades ett stort antal köksfläktar till kolfilterdrift. Filtret heter Kolfilter Universal och ser ut som på bilden nedan. Även filtret ”Haneström Kolfilter rund” kan användas. Om du har ett filter av denna typ så kan ett nytt beställas via ett flertal nätbutiker. Så här byter du filtret (pdf)

Filter Universal

Badrum

Det är tillåtet att installera Paxfläkt i badrummet, denna stör inte självdraget men kan ge luften lite extra skjuts. Fläkten får inte ha kallrasskydd, då detta hindrar självdraget. Det är lämpligt att välja en fläkt som har närvaro- eller fuktstyrning.

Installation av Paxfläkt kräver godkännande av styrelsen, så kontakta styrelsen innan fläkten installeras.

Om du upplever att det är mycket imma i badrummet när du har duschat kan det också hjälpa att lämna badrumsdörren på glänt, då detta ökar luftomsättningen.

Filter i sov- och vardagsrum

Filtren som sitter i friskluftsintagen bakom radiatorerna är en del av husets ventilationssystem, det är därför föreningen som svarar för nya filter. Fastighetsskötarna delar ut nya filter en gång per år. Du kan själv göra bytet enligt instruktionen i länken nedan. Om du vill ha hjälp av fastighetsskötaren att byta, gör en felanmälan. Filterbytet utförs utan kostnad för dig. Så här byter du friskluftsfilter (pdf)